Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι γραφές ιστορικών της Επανάστασης, στις 20 Μαρτίου του 1821, στην περιοχή “Αλώνι του Καλλιντέρη” στο Αγιονέρι Γορτυνίας, οι Γεώργιος και Δημήτριος Πλαπούτας κήρυξαν τον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό.
Σήμερα, στην περιοχή υπάρχει μνημείο, όπου κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις μνήμης του ιστορικού αυτού γεγονότος.
Το Αγιονέρι, πρώην Μπέτσι, είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό του Δήμου Γορτυνίας, πολύ κοντά στα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, που έμελλε να παίξει κομβικό ρόλο στην έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Το Αγιονέρι Αρκαδίας είναι ένα ημιορεινό χωριό στη νότια περιοχή της Ηραίας, κοντά στον ποταμό Λάδωνα και σε υψόμετρο 310 μέτρων.
Μέχρι το 1927, ονομαζόταν Μπέτσι, και σύμφωνα με τον Αμβρόσιο Φραντζή, που θεωρείται ο πρώτος ιστορικός της Επανάστασης του 1821, στις 20 Μαρτίου οι Δημήτριος και Γεώργιος Πλαπούτας που κατάγονταν από την κοντινή Παλούμπα, σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης για την απελευθέρωση της Ελλάδας στον χώρο του στρατοπέδου που μέχρι και σήμερα ονομάζεται “Αλώνι του Καλλιντέρη” στο Μπέτσι.
Από το 1995, στο σημείο έχει στηθεί μνημείο και κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις μνήμης για τη μαχητικότητα των αγωνιστών και την αποφασιστικότητα του ξεσηκωμού για την απελευθέρωση.
Όπως αναφέρει ο Φραντζής, οι δύο στρατιωτικοί, μαζί με μερικές ακόμη εκατοντάδες Γορτύνιους πολεμιστές, κήρυξαν την Επανάσταση στην Ηραία και ξεκίνησαν τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Οι ισχυρές οικογένειες της Γορτυνίας, των Κολοκοτρωναίων, των Πλαπουταίων και των Δεληγιανναίων, πρωτοστάτησαν στον απελευθερωτικό αγώνα.
Επίσης, σύμφωνα με τον ιστορικό και συγγραφέα Ιωάννη Κουτσούκο (1980), υπήρχαν λίγοι Τούρκοι στην επαρχία της Γορτυνίας. Κυρίως, ήταν διοικητικοί υπάλληλοι του Σουλτάνου που ζούσαν με τις οικογένειές τους στα κεφαλοχώρια της Γορτυνίας και προέβησαν σε συμφωνίες αλληλοβοήθειας με τους επαναστάτες προκειμένου να παραμείνουν ζωντανοί οι ίδιοι, αλλά και οι οικογένειές τους.
Σήμερα, οι κάτοικοι του ιστορικού αυτού χωριού ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό, εκτός από το μνημείο στο “Αλώνι του Καλλιντέρη”, διαθέτει πολιτιστικό κέντρο το οποίο στεγάζεται στο παλιό σχολείο, που επίσης έχει ανακαινιστεί προσφάτως. Επίσης, διαθέτει νεοσύστατο αθλητικό κέντρο.
dummy
Διαδρομες
Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Στεμνίτσας
Το γραφικό και ιστορικό χωριό της Δημητσάνας αποτελεί βασικό θεματοφύλακα ιστορικών και λαογραφικών παραδόσεων του ελληνικού γένους. Στη βιβλιοθήκη της, εκτός από τα εμπλουτισμένα με 35.000 τόμους βιβλίων ράφια.
Αρχοντικό των Δεληγιανναίων
Το οίκημα δεσπόζει στον Πάνω Μαχαλά του ιστορικού χωριού Λαγκάδια, το οποίο, εκτός από σημαντικούς χτίστες, χάρισε στην Ελλάδα την περίφημη οικογένεια των Δεληγιανναίων, προεστών του Μοριά πριν από την Επανάσταση. Από την οικογένεια Δεληγιάννη προήλθαν και δύο Πρωθυπουργοί στα χρόνια μετά την απελευθέρωση.
Dimitsana Historic Public Library
The picturesque and historical village of Dimitsana is a key depository of historical and folklore traditions of the Greek nation. In its library, apart from the shelves enriched with 35,000 volumes of books, the visitor can also admire important relics and memorabilia from various moments of the glorious past.