Το οίκημα δεσπόζει στον Πάνω Μαχαλά του ιστορικού χωριού Λαγκάδια, το οποίο, εκτός από σημαντικούς χτίστες, χάρισε στην Ελλάδα την περίφημη οικογένεια των Δεληγιανναίων, προεστών του Μοριά πριν από την Επανάσταση. Από την οικογένεια Δεληγιάννη προήλθαν και δύο Πρωθυπουργοί στα χρόνια μετά την απελευθέρωση.
Στο πέρασμα των χρόνων, το χωριό πυρπολήθηκε τρεις φορές από τον Ιμπραήμ Πασά, ο οποίος μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Λαγκαδιών, έμενε προσωρινά στο Αρχοντικό των Δεληγιανναίων.
Το ανακαινισμένο αρχοντικό των Δεληγιανναίων στα φημισμένα Λαγκάδια Γορτυνίας αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της περιοχής, χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του Μαινάλου, μέσα σε πλούσια βλάστηση.
Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του Μαινάλου, μέσα σε πλούσια βλάστηση και σε υψόμετρο που φτάνει τα 1000 μέτρα, το αρχιτεκτονικό “κόσμημα” του χωριού Λαγκάδια δεσπόζει πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο παραποταμός του Λάδωνα στην Γορτυνία της Αρκαδίας.
Τα Λαγκάδια, σχεδόν αμφιθεατρικά χτισμένα από τους περίφημους χτίστες και μαστόρους της πέτρας, χωρίζονται σε Πάνω και Κάτω Γειτονιά. Η Κάτω Γειτονιά βρίσκεται σε μια κατάφυτη ρεματιά όπου κυλά το Λαγκαδιανό ποτάμι του Τουθόα, όπως ονομάζεται κατά τον Παυσανία ο παραπόταμος του Λάδωνα, ενώ η Πάνω Γειτονιά ξεχωρίζει για την γραφικότητά της και τη μοναδική πανοραμική θέα που προσφέρει.
Στην Πάνω Γειτονιά, στέκει αγέρωχο το αρχοντικό της οικογένειας των Δεληγιανναίων, των προεστών του Μοριά με την καθοριστική συμβολή τόσο κατά την Επανάσταση του 1821, όσο και στη μετέπειτα πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, με δύο σημαντικές προσωπικότητες της οικογένειας να θητεύουν ως πρωθυπουργοί της χώρας.
Μέσα σ’ αυτό το ιστορικό αρχοντικό, δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Δεληγιάννης, ο οποίος από το 1787 κατείχε το αξίωμα του Μοραγιάννη (αρχηγός προεστών), καθώς έπεσε σε δυσμένεια από την τουρκική διοίκηση, με αποτέλεσμα ο Σουλτάνος να διατάξει τον αποκεφαλισμό του. Λίγο πριν την έναρξη της Επανάστασης, στις τούρκικες φυλακές κατέληξε μετά από βασανιστήρια και ο γιος του, Θεόδωρος Δεληγιάννης.
Στα Λαγκάδια, η επανάσταση κηρύχτηκε στις 23 Μαρτίου του 1821, ενώ την 1η Απριλίου, ο Κανέλλος Δεληγιάννης διατάσσει τη θανάτωση όλων των Τούρκων που διέμεναν στο χωριό. Συνολικά, σφαγιάστηκαν 300 άοπλοι άνδρες. Το γεγονός τρομοκράτησε έντονα τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ωστόσο εντάχθηκαν στο πλευρό των Δεληγιανναίων και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Το 1825, ο Ιμπραήμ Πασάς, έχοντας ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, εισέρχεται στα άδεια από κατοίκους Λαγκάδια, καίει το χωριό και στήνει για μερικές ημέρες το αρχηγείο του στο σπίτι των Δεληγιανναίων. Είναι αξιοσημείωτο πως ο Ιμπραήμ έκαψε το χωριό τρεις φορές, και συγκεκριμένα το 1825, το 1826 και το 1827, καθώς οι Λαγκαδιανοί συνεισέφεραν πολλά στον αγώνα με το χτίσιμο αδιαπέραστων οχυρωμάτων, για τα οποία κάνει πολύ συχνά λόγο και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα γραπτά του.
Μέχρι το τέλος της Επανάστασης, η οικογένεια Δεληγιάννη είχε καταστραφεί, κυρίως οικονομικά. Αν και τα μέλη της κατέλαβαν κάποιες θέσεις εξουσίας, η καταλυτική επιρροή της οικογένειας στα πολιτικά πράγματα σταματά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πολιτικό προσκήνιο θα επανέλθει στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, με δύο μέλη της οικογένειας να φτάνουν μέχρι την πρωθυπουργία της χώρας. Πρόκειται για τους Θεόδωρο και Νικόλαο Δεληγιάννη (ή Δηλιγιάννη). Ο μεν πρώτος κυριάρχησε στα πολιτικά πράγματα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελώντας έναν εκ των σημαντικότερων πρωθυπουργών στην Ελλάδα, με μεγάλο αντίπαλο τον Χαρίλαο Τρικούπη, ενώ ο δεύτερος διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του 1895 που οδήγησε τη χώρα σε εκλογές.
Σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα Λαγκάδια έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ η Οικία των Δεληγιανναίων έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής της αξία. Στο εσωτερικό του αρχοντικού των προεστών του Μοριά, φυλάσσονται μέχρι σήμερα οικογενειακά κειμήλια και αντικείμενα της εποχής.
Διαδρομες
Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Στεμνίτσας
Το γραφικό και ιστορικό χωριό της Δημητσάνας αποτελεί βασικό θεματοφύλακα ιστορικών και λαογραφικών παραδόσεων του ελληνικού γένους. Στη βιβλιοθήκη της, εκτός από τα εμπλουτισμένα με 35.000 τόμους βιβλίων ράφια.
Αρχοντικό των Δεληγιανναίων
Το οίκημα δεσπόζει στον Πάνω Μαχαλά του ιστορικού χωριού Λαγκάδια, το οποίο, εκτός από σημαντικούς χτίστες, χάρισε στην Ελλάδα την περίφημη οικογένεια των Δεληγιανναίων, προεστών του Μοριά πριν από την Επανάσταση. Από την οικογένεια Δεληγιάννη προήλθαν και δύο Πρωθυπουργοί στα χρόνια μετά την απελευθέρωση.
Dimitsana Historic Public Library
The picturesque and historical village of Dimitsana is a key depository of historical and folklore traditions of the Greek nation. In its library, apart from the shelves enriched with 35,000 volumes of books, the visitor can also admire important relics and memorabilia from various moments of the glorious past.