Χτισμένη στη βάση ενός απότομου κάθετου βράχου, περίπου 200 μέτρα από την όχθη του ποταμού Λούσιου, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, με την πλούσια ιστορία και προσφορά στον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση, προκαλεί δέος σε κάθε επισκέπτη.
Το μπαλκόνι της μονής προσφέρει απλόχερα πανέμορφη θέα προς το φαράγγι, καθώς και ηρεμία από τα τρεχούμενα νερά του ποταμού.
Στα χρόνια της επανάστασης αποτέλεσε ορμητήριο των βασικών οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821, όπως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα, ενώ στην κεντρική της πύλη είναι ορατά ακόμα και σήμερα τα σημάδια από τις μάχες που δόθηκαν κατά τα Ορλωφικά.
Πρόκειται ίσως για μία από τις σημαντικότερες Μονές της περιοχής, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Χτισμένη στη βάση ενός απότομου και άγριου βράχου, περίπου 200 μέτρα από την όχθη του ποταμού Λούσιου, ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα σύμφωνα με την παράδοση, αρχικά ως ασκητήριο και αργότερα ως οργανωμένο μοναστήρι. Απέχει περίπου 11 χλμ. από τη Δημητσάνα και περίπου 85 χλμ. από την Τρίπολη.
Αρχικά, στη θέση των σπηλαίων – ασκηταριών χτίστηκαν τα κελιά που στηρίζονταν στο βράχο με δοκάρια, καθώς κι ένα προστατευτικό τείχος, που το εντοπίζουμε και σε άλλα μοναστήρια της περιοχής, για λόγους ασφαλείας. Δίπλα στη Μονή, κατά τη διετία 1909-1911 χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στην οποία φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, προστάτη της Γορτυνίας.
Η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ενώ παράλληλα υπήρξε καταφύγιο για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, σε περιόδους που εκδηλώνονταν τουρκικές επιδρομές με διώξεις Ελλήνων, σημείο ανεφοδιασμού, καθώς επίσης και χώρος περίθαλψης για τους τραυματίες.
Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, η Μονή Τιμίου Προδρόμου αποτέλεσε ορμητήριο του Κολοκοτρώνη, του Πλαπούτα και άλλων γνωστών οπλαρχηγών, ενώ μοναχοί της έλαβαν μέρος σε μάχες, όπως αυτή των Δολιανών, προσφέροντας, παράλληλα, ασημένια και χρυσά σκεύη για τις ανάγκες του αγώνα.
Η είσοδος στο μοναστήρι γίνεται από μια ιστορική ξύλινη πόρτα με σιδερένια επένδυση. Οι σκάλες οδηγούν σε μια εσωτερική αυλή, όπου δεσπόζει ο βράχος στον οποίο ενσωματώνεται το μονόχωρο καθολικό της μονής, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο, με καλά διατηρημένες τοιχογραφίες.
Όπως και άλλες μονές τις περιοχής, έκλεισε με το βασιλικό διάταγμα του 1834, αλλά επαναλειτούργησε μετά από τέσσερα χρόνια. Σήμερα, λειτουργεί ως ανδρική μονή και αποτελεί τόπο προσκυνήματος και πόλο έλξης για ολόκληρη την περιοχή.
Για να φτάσει κανείς σήμερα στη Μονή, έχει πρόσβαση από δύο σημεία. Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος φτάνει μέχρι το Εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως. Από εκεί, ξεκινά μονοπάτι 800μ. που οδηγεί στη Μονή, η οποία ξεπροβάλλει σχεδόν μετέωρη από τον απόκρημνο βράχο. Η δεύτερη διαδρομή είναι μεγαλύτερη, ωστόσο αποτελεί ιδανική επιλογή για πεζοπορία. Ο επισκέπτης ξεκινά από τη Μονή Φιλοσόφου και φτάνει στη Μονή Τιμίου Προδρόμου διασχίζοντας τον Λούσιο ποταμό, μέσα από ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια.
Διαδρομες
Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Στεμνίτσας
Το γραφικό και ιστορικό χωριό της Δημητσάνας αποτελεί βασικό θεματοφύλακα ιστορικών και λαογραφικών παραδόσεων του ελληνικού γένους. Στη βιβλιοθήκη της, εκτός από τα εμπλουτισμένα με 35.000 τόμους βιβλίων ράφια.
Αρχοντικό των Δεληγιανναίων
Το οίκημα δεσπόζει στον Πάνω Μαχαλά του ιστορικού χωριού Λαγκάδια, το οποίο, εκτός από σημαντικούς χτίστες, χάρισε στην Ελλάδα την περίφημη οικογένεια των Δεληγιανναίων, προεστών του Μοριά πριν από την Επανάσταση. Από την οικογένεια Δεληγιάννη προήλθαν και δύο Πρωθυπουργοί στα χρόνια μετά την απελευθέρωση.
Dimitsana Historic Public Library
The picturesque and historical village of Dimitsana is a key depository of historical and folklore traditions of the Greek nation. In its library, apart from the shelves enriched with 35,000 volumes of books, the visitor can also admire important relics and memorabilia from various moments of the glorious past.